Opinie

Bright zomer column: Smart-casual in Cannes

Wij van Bright gaan er maar even vanuit dat onze klanten allemaal zo verstandig zijn geweest de diverse Zwarte Zaterdagen te mijden. Maar de azuurblauwe zee aan de Franse zuidkust oefent uiteraard nog altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op iedereen die (nog) niet zo nodig naar Tibet hoeft om daar een potje te gaan navelstaren in een klooster.

Ook gezien dat turkoois (turquoise) weer helemaal hot is als lakkleur voor auto’s? Wij wel. En wie deze schitterende kleur in al z’n verrukkelijke varianten gepresenteerd wenst te krijgen, gaat uiteraard toch weer naar de Côte d’Azur, alwaar wij de afgelopen weken een – overigens niet al te wetenschappelijk – onderzoekje hebben verricht naar de heersende auto-mode in Cannes, onbetwist de meest mondaine badplaats aan de Méditerranée. Het was er overigens relatief rustig, hetgeen volgens de lokale bevolking verband hield met het feit dat sommige landen een negatief reis-advies gegeven zouden hebben wegens (de kans op) rellen. Lekker hoor; zomaar zonder reservering terecht kunnen in Da Laura! De Arabieren hadden zich niet laten weerhouden, want zij flaneerden alsof er niets aan de hand was met de Bentley Azure (!) of de gifgroene Lambo langs de wuivende palmen van La Croisette.

Géén korte broek!

Wie gewapend met een behoorlijke Franse vocabulaire niet onmiddellijk door de mand wenst te vallen als toerist, waagt zich niet in korte broek (ook al is ‘ie van Mr. Marvis…) in het centrum. In de buurt van het strand zijn korte broek en/of slippers uiteraard helemaal okay, maar de kans op een fijn lunchtafeltje in de stad is aanzienlijk groter voor wie zich meldt in lange broek benevens linnen overhemd, dan wel in een fleurig zomerjurkje. Een uitzondering geldt voor degenen die zich per gemotoriseerde tweewieler verplaatsen, want op je scooter/motor zie je er juist weer uitermate cool uit met een korte broek en/of slippers. Opvallend: de populariteit van de relatief bescheiden Mercedes-Benz E-cabriolet, binnenkort opgevolgd door de CLE. Toch wel een perfecte auto eigenlijk voor de kustlijn van Marseille to Menton. Een Monaco-blauwe Ferrari kan uiteraard ook nog steeds heel goed, maar het is vooral de niet-nadrukkelijke aanwezigheid van kleine auto’s die desondanks onze aandacht trok. Runner-up: de Suzuki Jimmy. Je rijdt er dan ook zó Plage de Pampelonne (bekend van Club 55) mee op. Maar de onbetwiste winnaar van dit zomerseizoen is de smart. Nee, niet dat Chinese ding voor vier personen, maar de originele. Nog steeds (of weer?) erg hip, maar vooral heel handig én bovendien bescheiden. Zéker als het een EQ en/of cabriolet is mag/wil je er mee gezien worden!